Vårkoll i Torslunda 8 april 2018

Efter att snön legat djup bara några dagar tidigare gav sig Torslunda hembygdsförening och Ölands Naturskyddsförening under söndagen ut på sin årliga vårpromenad till Rune Jons äng och Gamla Skogsby i soligt och varmt väder utan snö på marken. Vintern hade snabbt fått ge med sig efter förra veckans återkomst. Vårpromenaden utgår från Station Linné och uppgiften är: leta vårtecken. Och det fanns gott om. Lärkorna sjöng över deltagarna, en sädesärla flög förbi och blåsipporna mötte oss nere i lunden i ganska stor mängd med inslag av röda och några vita blåsippor, men ännu inte som det brukar vara - ett hav av blått. Det dröjer ytterligare en tid. Enstaka svalört och vårlök tittade fram. Taltrastar, bofinkar, gärdsmygar och rödhakar berättade att nu är reviren utstakade och de upprätthålls med intensiv sång. En nyligen anländ gransångare sjöng sin sång om "salt sill". Den kommer först av sångarna - om ett par veckor kommer den vanligare lövsångaren. I ett par myrstackar hade myrorna fullt sjå att ta sig ut i solskenet. Som brukligt kollade vi humleholkar och trädknoppar Citronfjärilar fladdrade förbi.

De 20-tal deltagarna traskade vidare genom blöta marker till Rune Jons äng där fikat plockades fram från ryggsäckarna och intogs i solskenet. Vi enades om att det ser ut att bli en härlig vår i år också.

 

 

Gamla Färjestaden i berättarkväll

 

Bild: Löfgrens kvarn som låg strax norr om gamla biblioteket

Torslunda hembygdsförening anordnade 22 november en berättarkväll om det gamla Färjestaden med fokus på bl a Färjestadens gård och Löfgrens kvarn. Ett 40-tal färjestadsbor och andra intresserade lyssnade på två föredrag av sentida ättlingar till personer som betytt mycket för framkomsten av det nutida Färjestaden. Det var först Lotta Sjöberg, keramiker och känd färjestadsprofil, som berättade om sin farfar och far som innehade Färjestadens gård.

Läs mer...

Bakning i Knap Erst stuga

Lördagen den 18 november var det dags för nytt brödbak i Knap Ernst stuga. Tack Marianne för att du håller traditionen levande!

Läs mer...

Medicinalväxter

Läkemedel - på gott och ont.
Otroligt kunniga Ulla-Britt Andersson föreläste/"underhöll" om läkemedel som har sitt ursprung i naturen.
En nöjd Stefan Svenaeus, ordförande, kunde välkomna många intresserade till hembygdsföreningens evenemang på biblioteket i Färjestaden.

Läs mer...

Tips/motionsrunda Kalkstad

Idag anordnade Färjestadens motion i samarbete med Hembygdsföreningen Tips/Bingo-promenad vid Johans Antas stuga i Kalkstad. Trots det tråkiga vädret var det god uppslutning av motionärer.

Läs mer...